post

Reumatologie

Ce este Reumatologia și ce patologii însumează aceasta?

Reumatologia este o subspecialitate derivată din medicina internă. Este o specialitate care şi-a câștigat în ultimele decenii o nouă identitate cuprinzând atât suferinţele articulare de tip degenerativ, cum este boala artrozică, dar și bolile inflamatorii ale ţesutului vasculo-conjunctiv, suferințe complexe ce au la bază mecanisme imunologice care afectează întregul organism, nu doar articulațiile, ci și mușchii, tendoanele, ochiul, inima, plămânul etc. la care se adaugă alte afecţiuni cu substrat metabolic, așa cum sunt guta sau osteoporoza.

Bolile reumatice au costuri medicale și sociale atât de importante încât se transformă într-o problemă de sănătate publică. Medicamentele cu care se tratează artroza, de exemplu, nu sunt scumpe, dar costurile indirecte legate de complicații și afectarea capacității funcționale a pacienților cresc costurile acestei boli iar datorită creșterii speranței de viață, toate aceste cifre vor crește în viitor.

Boala artrozică este o suferinţă socotită de mulţi „ruda săracă a bolilor reumatice”, tocmai din cauza unor caracteristici care o impun atenţiei: răspândirea şi frecvenţa. Artroza este de departe cea mai frecventă suferinţă articulară şi a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după boala ischemică coronariană, ceea ce atrage după sine un impact economic enorm. Incidenţa ei creşte cu vârsta, fiind maximă între 55 și 75 de ani.

Pentru bolile reumatice de tip inflamator situația este diferită. În această categorie intră suferințe complexe, ca poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, spondilartritele, artrita psoriazică sau vasculitele. Tratamentele inovatoare de care aceste boli beneficiază în prezent sunt foarte scumpe, dar administrate precoce pot opri progresia acestor boli și îi pot reda pe pacienți societății.

Osteoporoza este o altă boală foarte frecventă: 30% din toate femeile aflate în postmenopauză au osteoporoză, 40% din femei și 13% din bărbați fac o fractură osteoporotică. Mai mult, prin complicațiile sale majore, cum sunt fracturile, costurile ajung să fie enorme.

Expresia clinică a osteoporozei este strâns legată de apariţia fracturilor. Principalele tipuri de fracturi osteoporotice sunt localizate la nivelul vertebrelor, antebraţului distal şi şoldului. În ciuda eforturilor întreprinse în ultimii ani şi îndeosebi a progreselor remarcabile ale tehnicilor de diagnostic precoce, incidenţa fracturilor diagnosticate clinic este mult mai mică decât incidenţa reală. Se apreciază că mai puţin de 30% din totalul fracturilor vertebrale sunt diagnosticate, diferenţă ce se accentuează cu vârsta. Astfel aproximativ 2/3 din fracturile vertebrale sunt asimptomatice sau, chiar dacă generează durere vertebrală, frecvent aceasta este pusă pe seama altor suferinţe de origine vertebrală sau extravertebrală şi nu este investigată corespunzător.

Când este necesar să ne adresăm medicului reumatolog?

Dacă apar durerea, tumefacția sau scăderea mobilității articulare, parestezii la nivelul mâinilor și picioarelor, mialgii sau scăderea forței musculare, dar și modificări tegumentare specifice este necesar să vă adresați medicului specialist reumatolog.

Reumatologia se ocupă cu aproximativ 100 de afecțiuni ale articulațiilor, mușchilor, tendoanelor și oaselor, unele cu afectare multisistemică, altele cu manifestări clinice și răspunsuri terapeutice variate. Reumatologul diagnostichează și tratează  atât afecțiuni acute cât și cronice, incluzând artrite, boli reumatice sistemice, lombalgii, guta, lupusul, bursite, boli musculare, boli de colagen. Interesul pentru aceste boli a crescut odată cu descoperirea si aprofundarea substratului autoimun. Pentru că diagnosticul și tratamentul acestor boli este dificil, orientarea reumatologului presupune abilităti cognitive deosebite, cunoștințe de biochimie, imunologie, radiologie, medicină internă, neurologie, ortopedie, psihiatrie și medicină de recuperare.

De ce am ales sa devin reumatolog?

Am descoperit pasiunea pentru reumatologie în timpul stagiilor de pregătire în cadrul medicinii interne. Mi s-a părut nemaipomenită implicarea medicului reumatolog în viața pacienților cu care ajung să creeze legături pe care nu le-am surprins în cadrul altor specialități medicale probabil prin prisma caracterului cronic al bolilor reumatice și necesitatea evaluării clinice și biologice frecvente a pacientului.

Ulterior în cadrul pregătirii pe cea de-a doua specialitate am descoperit reumatologia ca o mixtură a medicinii clinice (prin anamneza și examen clinic amănunțit), imagistica performantă (RMN, medicina nucleară, HR-CTetc.), informații de ultimă oră și imunologie aplicată.

Într-o simplă dimineață puteai surprinde un pacient cu sclerodermie, tendinită ahileană, artrită reumatoidă, gută, osteoporoză și … artroză. Dar cel mai impresionant pe secția de reumatologie cred că este pacientul reumatic care luptă cu durerea cronică, complicațiile bolii cronice și a tratamentului îndelungat, care își pune toată încrederea în medicul său curant, îl iartă dacă tratamentul nu a avut efectul așteptat, are răbdarea și dedicarea să încerce altceva și este întotdeauna recunoscător atunci când cocktailul de medicamente a reușit să stopeze boala. Dna Prof Dr. Simona Rednic este unul dintre cei mai complecși clinicieni prin importanța pe care o oferă pe lângă diagnosticarea și tratarea corectă a pacienților, pe psihologia unei boli care implică durere cronică, complicații redutabile, activări și remisiuni intermitente, multiple internări, multe speranțe și dezamăgiri, afectarea fertilității ( atât datorită bolii de bază cât și a terapiei).

Cred ca acestea sunt motivele pentru care reumatologii sunt printre cei mai fericiți medici conform studiului Medscape din 2012.

Eu cred că reumatologia intră într-o nouă eră: artrita reumatoida poate fi ținută sub control cu noua terapie biologică, impactul medicației biologice asupra prevenirii distrucției articulare înseamnă pentru majoritatea pacienților absența deformărilor articulare care reducea foarte mult calitatea vieții pacienților.

Boli cu o rată crescută a mortalității precum vasculitele și lupusul eritematos sistemic pot fi tratate și controlate cu tratamentele actuale în majoritatea cazurilor.

Mi se pare important ca pe viitor terapia să se axeze mai mult pe etiologia bolii decât pe patogenia ei (inhibarea citokinelor proinflamatorii TNF-alfa, Il1, Il6, IL 17 etc. sau stimularea citokinelor inhibitorii a procesului inflamator Il4, Il10 etc).

Eu cred că la fel cum omenirea a reușit să trateze corespunzător reumatismul articular acut, poliomielita, sifilisul sau tuberculoza prin dezvoltarea antibioterapiei, la fel se va dezvolta și terapia bolilor autoimune. Așa cum s-a adoptat abordarea terapeutică specifică oncologilor, endocrinologilor sau diabetologilor : inducerea si menținerea terapeutică a remisiunii în multe afecțiuni pentru a păstra un raport optim între scăderea activității bolii și efectele secundare ale terapiei, ținta finală este obținerea unei boli fără activitate clinică.

În ultimii ani s-a pus un accent deosebit ( mai ales din partea cardiologilor și reumatologilor) pe faptul că  bolile inflamatorii sistemice , precum lupusul eritematos sistemic și poliartita reumatoidă nu afectează numai articulațiile, rinichii sau plămânul, ci sunt în același timp asociate cu dezvoltarea prematură a aterosclerozei și a osteoporozei.

Spre exemplu, durata de viață este scurtată în poliartrita reumatoidă cu cca 10 ani din cauza bolii cardiace ischemice secundară aterosclerozei. De aceea tratamentul acestor afecțiuni necesită o abordare globală, bazată nu numai pe manifestările caracteristice bolii în sine, ci și pe efectele colaterale asupra altor țesuturi afectate de procesul inflamator sistemic .

Întelegerea acestor fenomene a făcut ca tratamentul poliartritei și al lupusului să necesite  adăugarea de doze mici de aspirină, statine, bifosfonați etc., precum și evitarea fumatului, în încercarea de a stopa complet și la toate nivelurile evoluția bolii.

În concluzie pentru diverse probleme nu numai articulare ci și sistemice inflamatorii sau metabolice, inclusiv degenerative vă aștept la Clinica Medena pentru a le găsi o rezolvare cât mai rapidă.

Medic specialist reumatologie,
Dr. Adina Olău