Sfatul medicului oferit de CLINICA MEDENA – Endocrinologie

În aceste zile în care suntem nevoiți să stăm în case din cauza pandemiei cu noul coronavirus, medicii Clinicii Medena vin în sprijinul persoanelor cu diverse afecțiuni cu recomandări punctuale în funcție de tipul bolii.
Dr. Aurora Sășianu, medic specialist în endocrinologie face câteva recomandări referitoare la bolile tiroidiene autoimune în această perioadă.

👉 Deorece se știe că infecția cu coronavirus este mai severă la persoanele imunodeprimate, am primit săptămânile acestea telefoane de la pacienții cu boli autoimune tiroidiene, care ne-au întrebat dacă prezintă un risc suplimetar.

👉 COVID-19 este o infecție produsă de un virus nou descoperit (SARS-CoV-2), astfel că nu sunt date științifice despre cum acesta afectează pacienții cu boli tiroidiene autoimune. Oricum, până acum nu s-a observat o legătură între bolile tiroidiene autoimune și un risc crescut pentru infecțiile virale sau severitatea acestora. Tiroidita Hashimoto și Boala Basedow sunt boli autoimune, însă aceasta nu înseamnă că pacienții care suferă de aceste boli sunt imunocompromiși.
Anticorpii responsabili de bolile autoimune și cei responsabili de apărarea împotriva infecțiilor virale, inclusiv împotriva COVID – 19, sunt diferiți. Pacienții cu imunitate scăzută, sunt cei cu diferite cancere, pacienți aflați sub tratament cu chimoterapice, imunosupresoare, doze mari de corticosteroizi, pacienții în vârstă. În plus, pacienții cu risc pentru complicații sunt cei cu boli ale aparatului respirator, hipertensivii și cei cu boli cardiace și diabeticii.

👉 În ceea ce privește medicația folosită pentru tratamentul bolilor autoimune – (tiroxina pentru hipotiroidism, Thyrozol, Propiltiouracil pentru hipertiroidism), nu influențează negativ sistemul imunitar. Recomandăm pacienților aflați sub tratament să nu îl întrerupă, iar dacă trebuiau să se prezinte pentru reevalure, să ia legatura cu medicul curant. Pacienților Clinicii Medena, medicii la stau la dispoziție zilnic, pentru sfaturi telefonice.

Aveți grijă de sănătatea voastră, stați acasă!

Clinica Medena
☎️0259.22.11.22
📍Str. Anton Bacalbașa, nr. 2, Oradea
Dr. Aurora Sășianu
📲0749 083 789