Servicii medicale – endocrinologie:
În cadrul Departamentului de Endocrinologie al Clinicii Medena pot fi diagnosticate, tratate și urmărite afecțiuni ale glandei tiroide, hipofize, ale suprarenalelor, ovarelor, testiculelor, tulburările de creștere și pubertate la copii, afecțiuni legate de menopauză sau osteoporoză.
O parte din cele mai frecvente afecțiuni endocrine sunt detaliate mai jos:
- Nodulii tiroidieni sunt rezultatul unei multiplicări anormale a celulelor tiroidiene. În marea lor majoritate, nodulii tiroidieni sunt benigni, dar există un mic procent de noduli tiroidieni canceroși.
Printr-un examen clinic atent și cu ajutorul investigațiilor: ecografie tiroidiană, elastografie tiroidiană, puncție aspirativă cu ac fin urmată de examen citologic, se poate estima cu o bună acuratețe dacă nodulul investigat este unul suspect sau nu.
Nodulii cu caractere clare de benignitate pot fi urmăriți ecografic, dar pentru nodulii cu caracter suspect se recomandă îndepărtare chirurgicală.
- Hipotiroidismul este cauzat de inabilitatea glandei tiroide de a produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt implicați în numeroase procese metabolice, iar insuficiența lor are repercursiuni asupra întregului organism.
- Tiroidita autoimună (Tiroidita Hashimoto) reprezintă cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului. Este o boală autoimună care afectează mai ales femeile, dar poate apărea și la bărbați sau la copii.
- Boala Basedow- Graves este o boală autoimună caracterizată prin hipertiroidism (glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni), gușă ( creșterea în dimensiuni a tiroidei) și, în 50% din cazuri – oftalmopatie ( manifestări caracteristice care apar la nivelul ochilor și a orbitelor).
- Osteoporoza este o afecțiune în care se produce o pierdere de masă osoasă și o distrucție a țesutului osos – determinând o fragilitate crescută a oaselor – care se pot fractura ușor. Cel mai frecvent, fracturile apar la nivelul coloanei vertebrale, șoldului sau antebrațului.
- Sindromul ovarului micropolichistic se manifestă prin tulburări de ciclu menstrual (ciclurile survin cu întârziere), manifestări ale excesului de tersosteron (hirsutism: păr facial și corporal în exces, acnee, păr seboreic) și/sau printr-un aspect caracteristic al ovarelor decelat la examenul ecografic.
- Hiperparatiroidismul primar este o boală metabolică în care una sau mai multe glande paratiroide produc în exces parathormon. Excesul de parathormon poate determina pierderea de masă osoasă, hipercalcemie (creșterea nivelului de calciu în sânge) cu apariția pietrelor la rinichi, a problemelor cardiovasculare și digestive.
- Deficitul de hormon de creștere este una din cauzele unei creșteri nesatisfăcătoare la copii, având drept rezultat atingerea unei înălțimi la vârsta adultă cu 20-30 de cm sub medie. Dacă afecțiunea este descoperită și tratată la timp, există șanse mari de a corecta deficitul de creștere și de a atinge o talie adultă normală.
Servicii medicale în specialitatea Endocrinologie (în regim ambulator sau spitalizare de zi):
- consultația inițială, urmărirea sub tratament
- ecografia tiroidiană
- elastografia tiroidiană
- puncția aspirativă cu ac fin a nodulilor tiroidieni
- puncția evacuatorie a chistelor tiroidiene.