Obezitatea

Obezitatea

Obezitatea reprezintă în prezent una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică atât din cauza numărului tot mai mare de persoane obeze cât si prin comorbiditățile pe care le generează: patologia cardiovasculară, diabet zaharat, boli neoplazice etc.

Obezitatea este o boala multifactorială caracterizată prin acumularea de țesut adipos  în exces. Parametrul cel mai utilizat pentru cuantificarea creșterii în greutate este indicele de masă corporală (IMC) definit prin raportul dintre greutatea corporală(kg) și pătratul înălțimii(m)

  • IMC=G(kg)/β(m)

Prin IMC obezitatea se definește dacă acesta este ≥ 30.

Alti indicatori folositi pentru definirea stadiului de obezitate sunt circumferinta taliei (normal sub 80 cm la femei si sub 94 cm la barbati), raportul circumferinta talie/circumferinta soldului, s grosimea pliului subcutanat.

În functie de distribuția țesutului adipos obezitatea se împarte inː

  • obezitate abdominala (androidă) cu două componente , viscerală si sucutanată
  • obezitatea gluteofemurală (ginoidă)

Exista mai mulți factori de risc pentru obezitate, cei mai importanți fiind reprezentați de alimentația hipercalorică, sedentarism, afecțiuni neuroendocrine, psihosociali, abandonarea fumatului, genetici.

Obezitatea atrage după sine o serie de aspecte negative asupra persoanei care se confruntă cu excesul în greutate: reacții emoționale negative, afectarea relațiilor interumane, discriminare socială, scăderea calității vieții, scăderea speranței de viața.

Pentru obținerea greutații dorite este necesar aplicarea unui tratament pe o perioadă căt mai lungă de timp, singura garanție a eficacității (schimbarea silului de viață). Stabilirea unei strategii de tratament de realizează în urma colaborării dintre medic și pacient, cu stabilirea unor obiective rezonabile. Inainte de începerea tratamentului persoana obeză trebuie să fie disponibilă să își schimbe stilul de viața.

Tratamentul obezității presupune o dietă hipoproteică, exercițiu fizic,terapie comportamentală, farmacoterapie, intervenții chirurgicale etc.

Dieta trebuie să fie individualizată și presupune în principal reducerea conținutului caloric, modificarea tipului alimentelor și băuturilor consumate.

Activitatea fizica trebuie individualizată în funcție de patologia asociată, durința și posibilitățile pacientului.

Terapia comportamentală presupune găsirea motivației, gasirea soluțiilor pentru optimizarea stilului de viață.

Farmacoterapia este necesara pacientilor la care in pofida terapiei nefarmacologice corect aplicate nu s-a reusit obtinerea greutatii corporale stabilite.

Metodele chirurgicale de tratament al obezitatii sunt luate in considerare in obezitatea morbidă.