Obezitatea
Obezitatea reprezintă în prezent una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică, atât din cauza numărului tot mai mare de persoane obeze, cât și prin comorbiditățile pe care le generează: patologia cardiovasculară, diabet zaharat, boli neoplazice etc.
Obezitatea este o boală multifactorială caracterizată prin acumularea de țesut adipos în exces. Parametrul cel mai utilizat pentru cuantificarea creșterii în greutate este indicele de masă corporală (IMC), definit prin raportul dintre greutatea corporală (kg) și pătratul înălțimii (m).
IMC=G(kg)/β(m)
Prin IMC obezitatea se definește dacă acesta este ≥ 30.
Alți indicatori folosiți pentru definirea stadiului de obezitate sunt circumferința taliei (normal sub 80 cm la femei și sub 94 cm la bărbați), raportul circumferință talie/circumferința șoldului, și grosimea pliului subcutanat.
În functie de distribuția țesutului adipos, obezitatea se împarte înː
- obezitate abdominală (androidă) cu două componente, viscerală și sucutanată
- obezitatea gluteofemurală (ginoidă)
Există mai mulți factori de risc pentru obezitate, cei mai importanți fiind reprezentați de alimentația hipercalorică, sedentarism, afecțiuni neuroendocrine, psihosociali, abandonarea fumatului, genetici.
Obezitatea atrage după sine o serie de aspecte negative asupra persoanei care se confruntă cu excesul în greutate: reacții emoționale negative, afectarea relațiilor interumane, discriminare socială, scăderea calității vieții, scăderea speranței de viață.
Pentru obținerea greutății dorite este necesară aplicarea unui tratament pe o perioadă cât mai lungă de timp, singura garanție a eficacității (schimbarea silului de viață). Stabilirea unei strategii de tratament de realizează în urma colaborării dintre medic și pacient, cu stabilirea unor obiective rezonabile. Înainte de începerea tratamentului, persoana obeză trebuie să fie disponibilă să își schimbe stilul de viață.
Tratamentul obezității presupune o dietă hipoproteică, exercițiu fizic, terapie comportamentală, farmacoterapie, intervenții chirurgicale etc.
Dieta trebuie să fie individualizată și presupune în principal reducerea conținutului caloric, modificarea tipului alimentelor și băuturilor consumate.
Activitatea fizică trebuie individualizată în funcție de patologia asociată, dorința și posibilitățile pacientului.
Terapia comportamentală presupune găsirea motivației, găsirea soluțiilor pentru optimizarea stilului de viață.
Farmacoterapia este necesară pacienților la care în pofida terapiei nefarmacologice corect aplicate nu s-a reusit obtțnerea greutății corporale stabilite.
Metodele chirurgicale de tratament al obezitatii sunt luate în considerare în obezitatea morbidă.