În aceste zile în care suntem nevoiți să stăm în case din cauza pandemiei cu noul coronavirus, medicii și clinicienii de la Medena vin cu recomandări punctuale menite să ajute oamenii să treacă mai ușor peste această perioadă.
Oana Micula, psiholog clinician, punctează câteva dintre efectele izolării sociale și oferă câteva sfaturi prin care ne putem proteja sănătatea psihică, extrem de importantă.
”Ființele umane sunt animale sociale. În mod natural, izolarea de ceilalți ar putea avea efecte secundare negative, unele implicând și efecte asupra sănătății mentale.
Reacțiile sunt diferite la stresul menținerii distanței sociale ca răspuns la criza COVID-19, dar ele includ de obicei: scăderea interacțiunii sociale și creșterea singurătății, programul zilnic neregulat și motivație limitată, incapacitatea de concentrare și lipsa de concentrare, apetit crescut sau scăzut, somn afectat, inclusiv insomnie și hipersomnie și oboseală/epuizare. Iar sentimentele tipice crescute în perioada aceasta pot fi de: tristețe și depresie, incertitudine, frică, anxietate și nervozitate, furie, iritabilitate și frustrare, plictiseală și amorțeală, dorință excesivă de a utiliza alcool, tutun sau alte medicamente.
Este important să știți că aceste sentimente sunt o reacție normală la o situație anormală. Cei care se luptă deja cu simptome de depresie sau anxietate se pot simți mai ales vulnerabili în această perioadă.
Cum vă puteți proteja?
👉Mențineți programul obișnuit de somn/trezire și păstrați-vă rutina dvs. normală de dimineață (de exemplu, duș, cafea, meditați, exerciții fizice).
👉Limitați timpul petrecut în pat la numai cât este necesar pentru a obține un somn odihnitor (consultați fișa informativă privind igiena în somn a CCI).
👉Îmbrăcați-vă de zi – schimbați-vă în haine pe care le-ați purta în mod normal pentru a lucra, sau cel puțin nu rămâneți în pijamale.
👉Dacă lucrați de acasă, luați pauze pentru prânz și cină.
👉Efectuați un program sau o listă de sarcini pentru a fi finalizate în fiecare zi (de exemplu, sarcini de lucru, facturi etc.).
👉Mănâncați alimente sănătoase și hrănitoare și beți multă apă.
👉Faceți exerciții fizice în mod regulat – puteți totuși să ieșiți în aer liber pentru a face plimbări sau pentru a merge cu bicicleta; amintiți-vă doar să purtați protecția feței dacă sunteți în preajma altora.
👉Dormiți suficient și odihniți-vă.
👉Continuați să aveți și să urmăriți obiectivele zilnice, chiar dacă acestea sunt relativ simple. Un punct esențial este să vă stabiliți obiective realizabile și să le scrieți pe o foaie de hârtie, astfel încât să poată fi verificate atunci când le veți finaliza.
👉Limitați expunerea la mass-media. Deși este, în mod evident, important să rămâneți informați în acest timp, încercați să vă limitați la doar câteva surse de încredere.
👉Evitați să citiți postări pe social media care duc la creșterea sentimentelor de teamă și anxietate și pot fi inexacte.
Cu alte cuvinte, folosiți înțelept social media. Expunerea repetată la informațiile din media poate crește sentimentele de anxietate. E bine să alegeți o singură informare pe zi dintr-o sursă credibilă pe tema COVID-19. Prea multă expunere poate duce la creșterea anxietății, ceea ce la rândul său poate duce la comportamente negative de protecție a sănătății, cum ar fi acapararea resurselor, utilizarea de medicamente necorespunzătoare sau netestate pentru a va proteja împotriva virusului și multe altele (Garfin și colab., 2020).”
Clinica Medena
☎️0259.22.11.22
📍Str. Anton Bacalbașa, nr. 2, Oradea
📲 psiholog clinician Oana Micula